nlNederlands

ONDERSTAAND DE LAATSTE BERICHTEN VAN FACEBOOK VOOR DEGENEN DIE GEEN FACEBOOK HEBBEN
20 juni 2024

Inzaaien  en composteren op het centrum voor alternatief onderwijs Urkupiña.

11 JANUARI 2024

We hadden op 11 januari een groep studenten op bezoek uit Illinois van het programma Amizade/FSD. Ze hebben hard gewerkt bij de San Salvador kerk waar we een extra stukje grond omheind hebben om een klein  agroforestry perceeltje aan te leggen met onder andere inheemse bomen en fruitbomen. 

Eerdere pogingen om bomen te planten hadden niet veel succes omdat mensen langskomen met schapen en geiten die de bomen elke keer weer terugsnoeien tot aan de stenen die er omheen lagen.

Hartelijk bedankt voor de ondersteuning en we hopen dat de wijk zo weer een stukje groener wordt.

28 september 2023

Lente in de tuinen.

10 OKTOBER 2023

We zijn vorige week begonnen met de tuin bij de koksopleiding in onze projectwijk Minero San Juan. Het lijkt ons een mooie plus voor de studenten dat ze ook leren hoe ze een moestuintje kunnen onderhouden, dat ze weten waar de groente vandaan komt en we hopen dat ze zullen merken dat biologische groente meer smaak heeft.

30 juni 2023

Goed om te zien dat de Yugoslavia school aandacht besteedt aan zaden en hier zelfs een tentoonstelling voor organiseert. Erg leuk om mee te doen met een stand van Alerta Verde.

19 mei 2023
We zijn begonnen met het oogsten op de scholen.
Gefeliciteerd met de mooie oogst “Verdad y Vida” en EET SMAKELIJK.
18 mei 2023

Vandaag hadden we het laatste uitwisselingsbezoek vanuit de Klimaatwerkgroep waarbij we een aantal tuinen van Ciudadania bezocht hebben, de tuin van Arnold als voorbeeld van een tuin van een van de deelnemers aan de Ecoferia en we hebben ons bezoek afgesloten op de biologische markt de Ecoferia.

11 mei 2023
Een aantal van de laatste nieuwe gezinnen hebben veel werk verricht voor de moestuin. Ze wilden gelijk een grotere tuin en met dank aan de getoonde interesse en de geïnvesteerde tijd zijn er mooie resultaten.
GEFELICITEERD!
9 mei 2023

We zijn op bezoek geweest in Chacapaya met het team van Alerta Verde en een aantal deelnemers aan ons project om van dichtbij agroforestry percelen te bekijken en te horen op welke wijze deze aangelegd zijn. Een heel inspiratievolle dag waarbij een aantal concepten zeker ook toe te passen zijn binnen onze eigen projecten.

29 maart 2023

Een zeer geslaagde workshop op de Santa Elizabeth Seton school, met het hele lerarenteam, de directeur en afgevaardigden van een aantal klassen. We hebben na een theoretische introductie in twee groepen vierkantemetertuinen aangelegd. Een mooie eerste stap op weg naar een eigen schooltuin op school.

3 maart 2023
Gisteren hebben we met de klimaatwerkgroep weer een aantal tuinen bezocht. Dit keer de moestuinen in Santivañez waar een groep tuinders samenwerkt met het CESU. Met Alerta Verde hebben we voor deze tuinders verschillende workshops verzorgd.
Deze foto laat mij goed zien dat het een biologische tuin betreft, drie verschillende gewassen in dezelfde ruimte.
9 februari 2023

De meest toepasselijke plek voor het oogsten van regenwater, naast een boodschap dat elke druppel water telt.

27 januari 2023

We hebben zoveel groente geoogst in de gemeenschappelijke moestuin van de kerk in de wijk Canelas dat we een grote zak verse biologische groente hebben kunnen doneren aan één van de eetzalen van de parochie.

23 december 2022
We hebben voor het eerst sinds lange tijd alweer zo’n twee maanden een Nederlandse vrijwilliger, Youri.
Hij heeft ons (ook met dank aan zijn lengte) goed geholpen met de regenwateropvanginstallaties die we de afgelopen weken bij 15 gezinnen thuis geïnstalleerd hebben en de laatste dagen is hij druk bezig met de interviews voor zijn verslag.
We zijn benieuwd naar de uitkomsten.
30 november 2022

Voor iedereen die het leuk vindt om een stukje terug te kijken van het interview in het Engels waar ik het in de vorige nieuwsFLITS over had om aan te tonen dat de moestuin gebruikt kan worden in alle vakken op school.

Hier is het fragment.

25 augustus 2022
Op 23 augustus was ik in de uitzending van “De nacht van KRO NCRV Zomerweek” op radio 1.
Erg leuk om over mijn werk in Bolivia te vertellen op de Nederlandse radio. Ik weet alleen niet wie er om 3 uur ’s nachts naar luistert, al kun je het natuurlijk nu wel terug luisteren.
22 augustus 2022
Het “proyecto Horizonte” heeft een project sociale vaardigheden waarbinnen ze ook metaalbewerking en lassen onderwijzen. Een mooie aanleiding om de verticale tuin met autobanden vorm te geven om zo de ruimte in de tuin nog beter te benutten.
Goed werk “proyecto Horizonte”!
20 augustus 2022
Gefeliciteerd Keira en Luis met jullie goede werk, geplastificeerde bladen voor in de tuin zodat de mensen snel kunnen herkennen welk gewas er groeit. Zo kunnen ze bijvoorbeeld snel het verschil zoeken tussen peterselie, koreander en selderij.
Het was fijn om na een aantal jaar weer vrijwilligers met onze projecten te ontvangen, we hopen dat alles zich beetje bij beetje verder normaliseert.
31 juli 2022
Zoeken naar manieren om met minder water de oogst veilig te stellen in droge periodes waar de “Zona Sur”een watergebrek heeft. Druppelirrigatie heeft minder water nodig en het lijkt er op dat irrigatie via capillariteit ook een interessante mogelijkheid is om minder water te gebruiken.
Volle kracht vooruit met eenvoudige en herhaalbare oplossingen!
22 juli 2022
Na de eerste gemeenschappelijke moestuin bij de kerk in Llave Mayu zijn we nu begonnen met de tweede gemeenschappelijke tuin bij de kerk van San Salvador.
We hopen snel groene foto’s te kunnen laten zien!
21 mei 2022
We hadden vandaag bezoek van een groep Amerikaanse studenten uit Illinois. Een mooi moment om wat extra’s te doen in de tuin van de kerk in Llave Mayu.
We hebben extra groente geplant en gaan kijken of mulch (bodembedekking) met stro beter werkt dan met maisbladeren, we hebben een aantal gaten gegraven om bomen in te planten (wanneer het weer regent) en we hebben een wormencomposteerbak in elkaar gezet.
Bedankt voor de ondersteuning!
14 mei 2022
We stonden vandaag op de informatiemarkt van het netwerk “el red del sur” samen met de andere organisaties die in het zuidelijke (arme) deel van de stad werken.
Erg inspirerend om het werk van de andere organisaties te zien en interessant om te kijken hoe we samen als netwerk nog meer kunnen bereiken.
Met dank aan ons geweldige team hebben we door de jaren heen naast schooltuinen ook met familie moestuinen (vierkantemetertuinen), composteren, fruitbomen, kruiden, regenwater oogsten en zelfs enkele agroforestry technieken kunnen werken. De familiemoestuin is echt een instrument om de leefkwaliteit van de gezinnen te verbeteren op veel verschillende manieren.
Het was een mooie reis de laatste 10 jaar met de stichting en we proosten op de jaren die komen gaan.
30 april 2022
30 april bestond stichting Alerte Verde 10 jaar, maar onze geschiedenis gaat veel verder terug. In 2006 keerde ik terug naar Bolivia om bij mijn vriendin (nu mijn vrouw en moeder van onze twee kinderen) te zijn die ik in 2005 leerde kennen terwijl ik bij PROMIC stage liep voor mijn master opleiding.
Ik wilde bij haar zijn, een tijdje in Bolivia wonen en tegelijk iets nuttigs doen. Op deze manier was ik tijdens de maanden dat ik in Nederland was om te werken en wachtte om zo snel mogelijk terug te gaan naar Bolivia, bezig met een voorstel voor schooltuinen in Bolivia.
Dit voorstel werd in augustus 2006 goedgekeurd. De eerste jaren werkten we als “programa huertos educativos Cochabamba” om in 2012 uiteindelijk formeel te worden als stichting Alerta Verde.
25 april 2022

Gistermorgen stonden we op de stadslandbouwmarkt met ons informatiepunt.

25 april 1
8 april 2022
We kunnen beetje bij beetje weer op de schooltuinen aan de slag. We zijn erg blij dat de scholen het nut van de tuin en misschien zelfs wel de noodzaak van het zelf leren verbouwen van groente inzien.
We hebben aan bijna 20 scholen uit vorige projecten onze hulp aangeboden bij het inzaaien of een specifieke workshop op aanvraag en langzaamaan nemen de scholen contact op.
De bovenstaande foto’s zijn van het opnieuw zaaiklaar maken van de schooltuin van de Jesus school bij de kerk van Santa Vera Cruz.
17 maart-1
17 maart 2022

Wat mooi als de deelnemers aan onze projecten de tuin zover uitbreiden dat ze zelfs fruitboompjes en plantjes op gaan kweken voor de verkoop.

14 maart 2022
Vorige week donderdag zijn we uitgenodigd bij de oficiele opening van de schooltuin van de Madre de la Divina Providencia school.
Erg mooi om te zien dat de schooltuin veel meer is dan alleen een productieve tuin. Het idee is om in de schooltuin ook aan de andere schoolvakken te kunnen werken met opdrachten in de tuin die bijvoorbeeld tegelijkertijd helpen bij het rekenen en andere vakken.
Madre de la Divina Providencia school 10
Madre de la Divina Providencia school 4
24 december 2021

Met dank aan NME Mundial konden we het stadslandbouwcomponent van de projecten van Nuqanchik ondersteunen met 8 verschillende soorten groentezaden.

Met deze zaden kunnen ze hun kassen inzaaien, de moestuin met de kinderen verder onderhouden en zaden doneren aan de gezinnen van Nuqanchik die zelf thuis een tuintje hebben.

We blijven samenwerken voor een grote milieubewustzijn en vooral het verbouwen van eigen groente thuis zonder chemische middelen

22 december 2021
We hebben goed gebruik gemaakt van een saldo dat we nog hadden van de donaties voor de voedselpakketten van vorig jaar. Dankzij de ondersteuning van banketbakker “Lekker” hebben we taart voor 300 kinderen kunnen bijdragen aan de kerstbijeenkomst van het “proyecto horizonte” waarmee we samenwerken in de tuin van de naschoolse opvang.
Dit soort kerst activiteiten met cadeautjes en lekkers voor de kinderen in de arme wijken van de stad is een traditie net als de “chocolatada” waar kinderen chocolademelk met iets lekkers en een cadeautje krijgen zo rond de kerst.

Nogmaals hartelijk bedankt voor jullie gulle bijdrage voor de mensen in de wijken waar wij werken en ik denk dat de foto´s voor zich spreken.

Feliz Ano 1
4 november 2021

De eerste bomenaanplant op een perceeltje bij mensen thuis. We willen proberen een aantal agroforestry technieken toe te passen waarbij we vooral de fruitbomen samen willen planten met andere bomen die vooral organisch materiaal moeten gaan produceren voor de tuin om de bodem te verbeteren.

4 november 2021

Het is weer tijd om met waterharvesting te beginnen: de eerste waterharvestinginstallatie bij mensen thuis.

7 oktober 2021

Vandaag hebben we snijbiet en kool geoogst voor de snack bij de naschoolse opvang van project “Horizonte” de opengevallen ruimtes hebben we natuurlijk gelijk gevuld met nieuwe planten en opnieuw ingezaaid om te kunnen blijven oogsten.

3 oktober 2021

De plantenbak van autobanden op de Madre de la Divina Providencia school laat zien dat er inderdaad geen limiet zit op de creativiteit in stadsmoestuinen.

Wat denken jullie van deze bloemplantenbak?

16 september 2021

Ik durf te wedden dat veel mensen die meer in het centrum van de stad Cochabamba wonen geen idee hebben van de vele buitenwijken die je in de Zona Sur kunt vinden en hoe ver van de snelweg af er nog huizen te vinden zijn.

9 september 2021

Zojuist heb ik een presentatie mogen geven aan zo´n 70 tweedejaars architectuurstudenten. Zij moeten een opdracht maken waarbij ze een woning ontwerpen waarbij gezocht wordt naar autosufficientie in voeding via stadstuinen thuis.

Het lijkt mij een erg interessante opdracht en het lijkt me goed en nodig dat de stadsmoestuinen ook bij andere studies dan landbouwstudies in beeld komen. Ik zie ook een interessante parallel met het thema wat we op de scholen altijd aankaarten waarbij we aangeven dat wiskunde en taal ook onderwezen kunnen worden vanuit de moestuin.

Ik ben van mening dat een familiemoestuin een verrijkende bijdrage zou kunnen leveren (en misschien zelfs zou moeten leveren) aan ieders leven. Bedankt voor deze mogelijkheid om onze ervaringen met de studenten te kunnen delen.

Freddy Mita 3
27 augustus 2021

Na meer dan 10 jaar zijn we op aanvraag van Freddy Mita weer terug bij de Ciudadela SEDEGES.

we hebben het omheinde stuk van de tuin voorzien van een schaduwnet zodat de vogels niet bij de meer gevoelige gewassen kunnen komen en ook de ruimte er om heen wordt ingezaaid door het centrum om voor de keuken voedsel te produceren.

Fijn om weer te kunnen ondersteunen.

24 mei 2021

Het leukste is toch, tuinieren met je eigen kinderen.  Zie het filmpje.

17 mei 2021

Digitale moestuinworkshop voor de ouders van de Santa Monicaschool die niet aanwezig konden zijn bij de twee workshops vorige week in de schooltuin van de school.

Dankjewel Erika voor de duidelijke workshop en bedankt aan de ouders voor het meedoen.

191845838_116105897327604_5609999293886240276_n
26 mei 2021

We hadden vandaag bezoek van de communicatiemedewerker van het stadslandbouwnetwerk Bolivia waar wij onderdeel van uitmaken.

184822250_10159000810955240_3184185391262503278_n
184836694_10159000810975240_4272955881730941930_n
11 mei 2021

Hoewel we op de scholen dit jaar geen salades kunnen maken omdat de kinderen nog steeds digitaal les volgen hebben we bij het huiswerkbegeleidingsproject Horizonte vorige week onze eerste salade kunnen maken, uiteraard met oogst uit eigen tuin.

184941348_10159000811115240_6060649641973400074_n
29 april 2021

Wat ontzettend leuk als je zulke foto’s krijgt toegestuurd van deelnemers aan ons project. Wie had gedacht dat je in een klein stadsmoestuintje in een wijk met een chronisch gebrek aan water (Minero San Juan) zulke pompoenen kunt produceren en de aardappelen komen zelfs uit een vierkantemetertuintje.

165072686_10158906009250240_8925264555826258861_n
165017570_10158906009235240_3855073034275249390_n
31 maart 2021

Het project Horizonte wilde dit jaar niet meer in de tuin zelf de tuin aanleggen omdat ze de locatie huren en ze wilden iets dat je weer makkelijk mee kan nemen zonder alles overhoop te halen.

Deze autobanden brachten uitkomst en geverfd ziet het er extra gezellig uit.

22 maart 2021

Vandaag is internationale waterdag, één van de meest belangrijke ingredienten voor onze stadsmoestuinen en voor het leven op zich.

Met dank aan de steun voor onze projecten hebben we de afgelopen jaren bijna 60 installaties bij mensen thuis aan kunnen leggen waarmee ze 1.200liter (6 olievaten) water op kunnen vangen. Deze water harvesting installaties helpen de families met het opvangen van gratis regenwater en in de droge periode is de watertank een schoon alternatief om water van de waterwagen in op te slaan.

163830583_10158884170120240_7861168788432808942_o
163855857_10158884168550240_2253606444591766533_o
15 februari 2021

Bericht van Arnold Brouwer: Ik zie zojuist dat op 22 maart 2020, de dag dat de strikte lockdown in Bolivia begon, de Alerta Verde facebook groep 755 leden had. Vandaag, op 15 februari 2021, telt de facebookgroep 1624 leden. Dit is meer dan een verdubbeling. Ik denk en ik hoop dat dit een weerspiegeling is van de groeiende interesse voor stadslandbouw, we zijn op de goede weg!

11 januari 2021

Vandaag had ik Christian, een oud collega op bezoek in mijn tuin. Erg leuk om te zien hoe hij een aantal dingen die hij bij Alerta Verde geleerd heeft, zoals de zonnedrogers voor groente en fruit nu toepast in zijn eigen bedrijf Thani deshidratados.

Met veel plezier heb ik hem meer dan een kilo biologische Tijm (met SPG logo van de Ecoferia) verkocht. Succes!

14 januari 2021

Met deze laatste regens wordt ook de overloop van de watertanks opgevangen.

28 december 2020

Van één van onze deelnemers kregen we via onze WhatsApp groep zojuist deze foto’s toegestuurd. Het toont aan dat het dus binnen het project de moeite waard is om naast de tuintjes ook fruitbomen te doneren aan de gezinnen die enthousiast meedoen en goed voor de tuin zorgen.

Ook de door “Don Limbert” zelf ingezaaide papaya (eigenlijk een tropische vrucht) kan in Cochabamba tot volledige wasdom komen.

133753916_5024279090945620_306312657789092615_o
132265324_5024285610944968_2290122667777543231_o
17 december 2020

Als onderdeel van de klimaatwerkgroep (grupo de trabajo cambio climatico y justicia) heeft onze Boliviaanse partner Alerta Verde meegeholpen aan een rondleiding op de composteereenheid van de gemeente Tiquipaya en daarna een dialoog met medewerkers van verschillende gemeentes (Cochabamba, Colcapirhua en Vinto) en overige deelnemers, voornamelijk burgers met een interesse voor composteren en vooral het reduceren van de hoeveelheid afval.

In Bolivia is namelijk nog meer dan de helft van het afval dat weggegooid wordt biologisch afbreekbaar in de composthoop (vooral keukenafval) maar dit wordt gemengd met het overige afval op de vuilstort gedumpt. Momenteel zijn er verschillende gemeenten in de regio waarvan de vuilstort vol is en er (nog) geen alternatief is. Afval is echt een groot probleem en met composteren neemt de hoeveelheid afval voor de stort dus met de helft af en heb je minder verontreinigd water (want schillen bestaan voor een groot deel uit water) dat de omgeving rond de vuilstort bedreigt. Daarnaast is de compost een goede grondverbeteraar voor de vaak arme gronden in de regio.

19 november 2020

Arnold gaf laatst uitleg aan Amerikaanse geïnteresseerden over het project.  Kijk zelf, het is de moeite waard.

24 september 2020

Deze week hebben we dankzij jullie steun 100 gezinnen blij gemaakt met een tweede voedselpakket. Hoewel we al een tijdje uit de strikte lockdown zijn en we elke keer weer iets meer mogen is alles nog verre van gewoon. De armste gezinnen die geen vaste baan hebben hebben het nog steeds zwaar en ze waren erg blij met dit tweede pakket. Dit keer een nog gezonder en completer pakket omdat we ook quinoa, linzen, volkorenmail en eieren toegevoegd hebben. Nogmaals hartelijk dank voor jullie donaties!

29 juni 2020

Hoewel we dankzij de steun van een flink aantal mensen al een mooi bedrag opgehaald hebben en al een eerste keer pakketten uitgereikt hebben, hebben we besloten de actie in samenwerking met NME Mundial te verlengen.

Vanaf vandaag zitten we namelijk weer voor 2 weken, in een dit keer nog striktere lockdown. Ik mag de komende weken tot/met 10 juli, alleen maandagmorgen 6 juli op de fiets of lopend naar buiten om boodschappen te doen en verder moeten we binnen blijven. Het aantal zieken loopt momenteel erg snel op en de laatste dagen zijn er veel mensen thuis aan het coronavirus overleden omdat de ziekenhuizen vol liggen en de mensen bang zijn om daar behandeld te worden.

Wij maken het gelukkig goed,  maar de mensen in de arme wijken hebben het heel erg zwaar. Het eerste voedselpakket dat we vorige week uitgereikt hebben is erg goed ontvangen en wanneer we uit deze lockdown komen zal een nieuwe ondersteuning ook zeer welkom zijn. Ook willen we kijken hoe we de eetzaal voor kinderen in de wijk zelf extra kunnen ondersteunen want er was al verborgen ondervoeding in Cochabamba en dat zal alleen maar erger geworden zijn.

28 juni 2020

Wegens de Coronacrisis hebben mensen vaak geen inkomsten en daarom zijn we gestart met het uitreiken van voedselpakketten.

11 juni 2020

De zadenpakketjes die we tijdens de lockdown hebben voorbereid voor de verschillende gezinnen. Een deel is tijdens de lockdown verspreid met hulp van iemand die wel toestemming had om met de auto de weg op te gaan en langs onze wijken kwam. Het andere deel wordt nu uitgereikt bij de bliksembezoeken per huis om te kijken hoe het gaat met de tuintjes.

Zoals de foto’s laten zien hebben de deelnemers niet stilgezeten en we horen net als bij de protesten rondom de verkiezingen weer dat de tuintjes thuis een echte ondersteuning zijn bij het bereiden van de maaltijden.

7 juni 2020

Mijn wormencompostbak in een oude wasmachinetrommel stond er zo bij na 2,5 maand quarantaine (gelukkig zag ik de spin voordat ik m’n hand in de vermicompost stak). In die periode heb ik elke week 5 liter water toegevoegd om de bak vochtig te houden.

Nu heb ik een emmer met vochtig gemaakte paardenmest, een paar eierdozen en een paar dagen later wat ananas en papaya schillen toegevoegd dus hebben ze voorlopig weer even genoeg te eten.

1 juni 2020

Helaas zonder ondertiteling maar we willen toch even delen dat we afgelopen vrijdag (29mei) een workshop via ZOOM over tuinieren in (zelfgemaakte) plantenbakken gedaan hebben. Er waren meer dan 100 geïnteresseerden en de video op youtube is in 2 dagen ook al meer dan 200 keer bekeken. Dit geeft wel aan dat er in Bolivia vraag is naar het werk wat we doen.

22 mei 2020

We proberen via Whatsapp berichten onze deelnemers op afstand extra te begeleiden/adviseren over hoe ze de moestuin thuis het beste kunnen onderhouden. Met de komst van de droge tijd met koude ochtenden is het gunstig om “Mulch” in de tuin te gebruiken.

Dit houdt in dat de bodem rondom de planten bedekt wordt met organisch materiaal waardoor vocht beter vast gehouden wordt en de kou minder snel in de grond trekt. Daarnaast wordt dit materiaal uiteindelijk afgebroken en dus omgezet in bemester.

8 maart 2020

We hadden vandaag een algemene cursus stadstuinieren in de vierkantemetertuin om ook aan een breder publiek buiten onze projecten de door ons gebruikte stadslandbouwtechnieken uit te kunnen leggen.

We hopen dat iedereen de meegegeven groentezaadjes thuis ook in zal zaaien.

25 september 2019

Uitreiking van een grotere watertank om het druppelirrigatiesysteem te verbeteren en de oogst voor de eetzaal van de Padre Luis Diez del Pozo school te vergroten. Met speciale dank aan de Contribute Foundation.

69900493_1765720933559636_6026360950519496704_o
19 november 2019

Door de onrust in Bolivia de afgelopen weken staat het werken in de tuinen met de gezinnen en scholen helaas op een laag pitje, door blokkades (helaas soms ook geweldadig) is het al vrij lange tijd onmogelijk om in ons projectgebied te komen. We hopen dat de rust snel terugkeert.

Vandaag is de dag van de Molle een karakteristieke boom van de valleien rond Cochabamba en ook een erg nuttige boom voor onze projecten. Het bladafval van de kleine bladeren vormen een hele goede bodembemester voor de tuinen en wordt nog veel gebruikt door de mensen in de buitenwijken.

Om de overvloedige kap ervan tegen te gaan is de boom zelfs beschermd en mag deze niet zomaar gekapt worden.

29 augustus 2019

De tuin van de Obispo Anaya school is door de leerlingen geschilderd. Nu ziet hij er nog aantrekkelijker uit.