nlNederlandsenEnglishesEspañol

Vrijwilligerswerk of stageplaats?

Wil je met kinderen werken, lekker je handen uit de mouwen steken in moestuinen, meer leren van de Boliviaanse cultuur of Spaans leren en daarnaast nog iets nuttigs doen? Of zoek je een stage- of afstudeerplaats in Bolivia voor een onderwerp dat iets te maken heeft met tuinieren, voeding en voedselzekerheid, natuur- en milieueducatie of iets anders wat een toevoeging kan zijn voor NME Mundial? Dan ben je hier zeker aan het goede adres. Een groot voordeel is ook dat de Nederlandse coördinator Arnold Brouwer aanwezig is waarmee de stage of het vrijwilligerswerk goed gecoördineerd kan worden.

In Bolivia

In Cochabamba lopen verschillende projecten op basisscholen, kindertehuizen en andere plaatsen waarbij je kunt meedraaien. Als vrijwilliger kun je vooral goed helpen bij het praktijkgedeelte in de schooltuinen, door groepjes kinderen te helpen en zelf ook aan de slag te gaan in de tuin. Er ligt geen 40-urige werkweek voor je klaar, daarom is het belangrijk dat je zelf ook initiatief neemt in wat je kunt doen. Soms kun je zelf een projectje doen, bijvoorbeeld een les voorbereiden of iets uitzoeken over een bepaald onderwerp dat met tuinen te maken heeft.

Als vrijwilliger heb je eigenlijk niets anders nodig dan motivatie en initiatief om wat te doen. Vakkennis kan handig zijn, maar hoeft niet. Als stagiaire hangt datgene wat je kunt doen natuurlijk ook deels af van je studie. Het is zeker een voordeel om bij je aankomst in Bolivia al een beetje Spaans te spreken, maar als je de taal nog niet kent kun je in Cochabamba goed en relatief goedkoop Spaanse les krijgen.

Thinking Beyond Borders

Recentelijk heeft Alerta Verde een programma van een week opgezet om 13 vrijwilligers van de internationale organisatie Thinking Beyond Borders de principes van het aanleggen van een vierkantemeter moestuin bij te brengen. Met de financiële en fysieke hulp van deze vrijwilligers zijn er 17 moestuintjes aangelegd bij mensen thuis in de armste gedeeltes van Cochabamba.

In Nederland

Als je stage wilt lopen of een afstudeerscriptie wilt schrijven kan dat ook goed in Nederland, afhankelijk van wat voor opdracht of onderzoek je gaat uitwerken. Als vrijwilliger zou je scholen kunnen bezoeken om uitleg te geven over de projecten van NME Mundial in Bolivia, of kunnen meehelpen bij stands of bijeenkomsten waar NME Mundial aanwezig is. Ook het werven van fondsen en het geven van bekendheid aan de projecten van NME Mundial is erg belangrijk. Voor meer informatie: info@nmemundial.org. 

Onze zeer gewaardeerde vrijwilligers in 2022/2023

Youri Ton schreef een stageverslag over zijn ervaringen.

Onze zeer gewaardeerde vrijwilligers en stagiaires in 2016-2018

Vrijwilligster uit Amerika via de organisatie FSD, 2017

Stagiaire van de Haagsche Hogeschool, 2016-2017

Stagiaire van de Haagsche Hogeschool, 2016-2017

B.A. in International Studies with emphasis on Latin America, Leiden

Vrijwilliger uit Spanje

vrijwilligsters NME Mundial
Jennifer, Elke en Denise (stagiaires Haagsche Hogeschool)

Eerdere jaren

Stagiaire (september-oktober 2014)

Vrijwilliger (november-december 2013)

Stagiaire, 2013

Stagiaire, 2013

Stagiaire, 2013

Stagiaire (september – december 2012)

Stagiaire (augustus 2012 – februari 2013), bekijk haar weblog

Vrijwilliger (juni 2012), bekijk haar weblog

Vrijwilliger (maart 2012 -maart 2013), bekijk zijn weblog

Vrijwilliger (maart – mei 2011), bekijk haar weblog

Vrijwilligster (augustus 2010)

Stagiaire HAS Den Bosch, februari-april

Vrijwilligster (oktober – december 2010), bekijk haar weblog

Vrijwilligster (oktober – december 2010), bekijk haar bedankbriefje

Vrijwilligster (september – oktober 2009)

Vrijwilligster, 2009

Stagiaire in Nederland, STOAS Hogeschool Den Bosch, semester 2 2008-2009

Stagiaire culturele maatschappelijke vorming, 29 maart – 23 oktober