nlNederlands

Actie: Voedselpakketten voor Bolivia

De Zona Sur is het zuidelijke deel van de stad Cochabamba. Hier liggen de arme wijken waar stichting NME Mundial in samenwerking met Alerta Verde al jaren een stadslandbouwproject heeft. In dit deel van de stad hebben de meeste mensen een informele baan waarbij ze hun dagelijks brood ook echt per dag verdienen.

De 73 gezinnen van Alerta Verde die meedoen met een vierkantemetertuin en na de start hun tuin vaak waar mogelijk uitgebreid hebben, hebben hierdoor hun voeding kunnen verbeteren met meer en gevarieerdere verse groente op het menu.

Op dit moment heeft het Coronavirus echter een grote impact op deze gezinnen omdat een dag niet gewerkt eigenlijk betekent dat er geen geld is om voldoende eten te bereiden. Gelukkig hebben veel van de migrantengezinnen een nauwe band met hun geboortegrond en hebben ze de gewoonte om in de zaai- en oogstperiode terug te gaan en zo een aantal landbouwproducten mee te nemen naar de stad. Het gaat dan bijvoorbeeld om aardappelen, mais en granen. Maar nu kunnen ze niet reizen.

Daarom heeft Arnold Brouwer namens Alerta Verde het initiatief genomen om fondsen te zoeken voor de aanschaf van noodhulp voedselpakketten.

De uitreiking van het eerste voedselpakket is eind juni gedaan en de gezinnen waren er erg blij mee. Vanaf maandag 29 juni is de stad weer op slot gegaan. Iedereen moet 2 weken binnen blijven en niemand mag de straat op in deze periode om het aantal slachtoffers van het Coronavirus te beperken. Deze tweede lockdown is nog strikter dan de eerste. Tijdens de afgelopen 2,5 maand mocht iedereen tenminste één ochtend in de week naar buiten.

Na deze tweede lockdown wil Alerta Verde de gezinnen opnieuw een hart onder de riem steken met een voedselpakket. Het nieuwe pakket zal ongeveer €15 per gezin kosten en naast bloem, rijst en suiker ook extra voedzame ingrediënten zoals quinoa, linzen en eieren bevatten. Daarnaast willen we de eetzaal en de kinderdagopvang in de toekomst extra ondersteunen. Want ongetwijfeld zullen er veel kinderen ondervoed uit de Coronacrisis komen.

Als NME Mundial ondersteunen wij dit initiatief. U kunt onder vermelding van “Voedselpakketten voor Bolivia” uw bijdrage naar ons overmaken. Het rekeningnummer is NL29RABO0127823417 t.n.v. Stichting NME Mundial te Ede.